• https://www.facebook.com/edosk22
  • https://twitter.com/edosk22
Üyelik Girişi
3 ÜLKE TRAKYA BİSİKLET TURU & AVRUPA GÜNÜ
TÜZÜK
MEDYADA EDOSK
Site Haritası

BİSİKLET GİYSİ SEÇİMİ VE EKİPMANLAR

BİSİKLET GİYSİ SEÇİMİ VE EKİPMANLAR

Bisiklet kullanırken uygun giysiler giymek hem sürüş rahatlığı hem de vücut sağlığı için azami önem teşkil eden bir konudur. Arabanızla ilerlerken gördüğünüz tuhaf giyimli bisikletçiler size komik görünebilir fakat aslında tüm o tuhaf giysiler, kapsamlı bilimsel araştırmalar sonucunda üretilmiş kaliteli ve pahalı giysilerdir. Daha da önemli olan nokta ise  mesafe ne olursa olsun o giysilerin bazılarının tüm bisiklet sürenler tarafından kullanılması gerektiğidir.

 

FORMA    

 Jersey de denir. Uzun veya kısa kollu olur. En önemli özelliği vücudu tam olarak sarmasıdır, bisiklet sporunda vücudu tam olarak saran giysiler giyilmelidir. Değişik ve ilginç desenlerde olur, gece kullanımı için ışığı yansıtan modelleri de vardır. Arkasında iki veya üç adet cebi vardır.

 

TAYT

Uzun mesafe sürecek olan bisikletçi için en gerekli giysidir. Bacak arasında sünger bulunur, böylece uzun süre bisiklet üzerinde giden sürücünün bacak arası sürtünmesi en aza indirilir. Omuzdan askılı veya belden lastikli olur. Bacak uzunluğu değişik modeller vardır.

 

KASK

Bisikletci için en önemli malzemedir. Olası bir düşme durumunda kafa travmalarını ve yaralanmalarını önler. Bir defa kaza yapılan kask tekrar kullanılmaz. Kasklar günümüzde en yüksek teknoloji ile üretilir, rüzgar tünellerinde sürtünmeleri azaltılır, en hafif ve dayanıklı malzemeden üretilir. Üzerindeki hava kanalları kafanızın serin kalması için özel olarak dizayn edilir. Tüm dünyada sürücüler bisikleti ne olursa olsun piyasadaki en pahalı kaskı satın alırken ülkemizde ve Türkiye’de genelde en ucuz kasklar tercih edilir.

 

ELDİVEN

Kısa mesafelerde kullanılması isteğe bağlıdır fakat uzun mesafe sürerken mutlaka gereklidir. Avuç içinde bulunan ve hamate denen bir kemik mahmuzu vardır. Bu mahmuza  her baskı yaptığınızda yük biner ve bu da ulnar sinirinin sıkıştırılmasına sebep olur. Bu duruma uzun süre maruz kalınırsa avuçta ağrı ve elde yorgunluk hissi doğurabilir. Günümüzde eldivenlerin avuç kısmına jel ya da kaliteli süngerler yerleştirilmekte ve sakatlanmalar minimuma indirilmektedir. Parmak uçları kesik veya tam parmaklı eldivenler piyasada mevcuttur.

 

GÖZLÜK

Güneş gözlüğü veya renkli camlı gözlükler uzun mesafeler için gereklidir. Yazın ülkemizde güneş gözlüğü mutlaka gerekmektedir. Bunun yanında sarı camlı gözlükler kararmış havada açık bir görüntü sağlar, normal camlı gözlükler ise ülkemizde çok olan sinek,böcek vs haşarat için idealdir. Hiçbir sebep olmasa bile yüksek hızla iniş inerken gözlerin yaşarmaması için kaliteli yol gözlüklerine ihtiyaç vardır.
   
 

 NOT:   Bu giysilerin yanında ek olarak uygun çoraplar, kışın ise yağmurluk kullanılabilir. Terinizin gözünüze kaçmaması için bandana da kullanabilir

 

UYARICI, IŞIK VE SES SİSTEMLERİNİN KULLANILMASI

 Eğer hafif karanlıkta veya gece bisiklete biniyorsanız mutlaka uyarıcı ışıklar veya fosfor bantlar kullanınız. Unutmayınız ki arkanızdan gelen bir araç sizi fark etmeye bilir. Bunun için bisikletinizin sele altına takılan uyarıcı ışık sistemi taktırınız. Yine aynı şekilde bisikletinizin ön tarafına mutlaka görüşünüzü aydınlatan ışık sistemleri kullanmalısınız.

 

LASTİKLERİN HAVA ÖLÇÜSÜ

Bisiklet lastiklerine genelde çok hava basılır. Hatta bir çok araba lastiğinden daha çok hava basılır. Bisikletlerinizin lastik havasını rasgele vurmayınız. Lastik üzerinde kaç hava basılması gerektiği yazılır. Genelde dağ bisikletlerinde 30-90 psi yol bisikletlerinde ise 70-140 psi hava vurulur. Eğer çok hava basarsanız lastiğiniz patlayabilir veya çok sert olduğundan sizi sarsa bilir. Kış aylarında bisikletinizin havasını indirmeyiniz. Bisikletinizi birkaç ay kullanmadıysanız ve de havasında bir azalma olduysa patlak anlamına gelmez. Unutmamak gerekir ki her lastik mutlaka patlar. Bisikletin lastiğinin patlamasının bisikletin kalitesi ie hiçbir şekilde ilgisi yoktur. Bu tamamen rastlantısal bir olaydır. Ama bisiklet patlamasını önleyici spreyler ve şeritler kullanarak bunu minimum seviyeye indirebilirsiniz.

 

 

BİSİKLET KULLANIRKEN YANINIZDA BULUNDURMANIZ GEREKEN MALZEMELER

• Küçük bir ilk yardım çantası

• Bisiklet pompası

• Yedek iç lastik ve levye

• Tamir kiti

• Alyan anahtarı

• Zincir tamir anahtarı

• Bisikletine göre, diğer anahtar tipleri

Saat
Takvim
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret394839
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516